Soorten Kiteboards

Bij het kitesurfen heb je verschillende soorten disciplines. Daardoor heb je verschillende soorten en maten kiteboards binnen het kitesurfen. Hieronder staan de veel gebruikte soorten beschreven:

  • Twintip
  • Surfboard
  • Hydrofoil

Hieronder uitgebreide informatie over de verschillende kiteboards:

Twintip

Een twintip kiteboard van Ozone
Een twintip kiteboard van Ozone

Het meest gebruikte type kiteboard onder de kitesurfers is nog steeds de Twintip. Van beginner tot pro's de meeste mensen varen op een Twintip. Een Twintip is een board waarbij je beide kanten mee op kunt varen zonder van lichaamspositie te veranderen. De meeste Twintips zijn uitgerust met vinnen een grabhandle ( hiermee kan je het board  makkelijk tillen.) en bindingen.

 

Bij het kiezen van een Twintip is het belangrijk om te bepalen wat je doel is.

Wil je beginnen met kitesurfen? Of wil je bijvoorbeeld wakestyle tricks gaan doen?  Om je hiermee te helpen staat hieronder informatie over de verschillende Twintips en waar je op moet letten tijdens de aanschaf:

 

  • Als beginner is een groter board geschikter. Met een groter board blijf je iets langer drijven wanneer je even geen power uit de kite krijgt.  De waterstart is met een groter board ook veel makkelijker. Je zou dan kunnen kijken naar een 150x48cm. Zorg er ook voor dat het board breed genoeg is dit maakt het planeren makkelijker.  Het voordeel aan een groot board is dat je hem ook met lichtweer kunt gebruiken. Denk hier van te voren dus goed over na als je twee boardjes wilt aanschaffen. 
  • Hoe kleiner de Twintip hoe meer wind je nodig hebt om voorruit te komen. Voordeel heeft wel dat wanneer je wilt springen; dit makkelijker gaat met een klein board. Reden hiervoor is dat een klein board minder snel wind vangt.
  • De maat van je Twintip wordt bepaald door je gewicht en lengte. Belangrijk is dat je stand van je voeten goed is op het board. Hiermee voorkom je blessures.
  • Ga je met bindingen varen of met boots? Boots worden meestal gebruikt voor wakestyle/freestyle tricks. Dit heeft als grote voordeel dat je veel meer controle over je board hebt tijdens de trick. Ook zit het board aan je voeten vast wat een voordeel is tijdens de tricks. Echter zit er ook een groot nadeel aan: wanneer je crasht zit het board aan je voeten vast wat vaak tot blessures leidt. Ga je geen freestyle of wakestyle tricks doen? Kies voor bindingen!

Advies nodig over een twintip? Neem dan gratis contact op.


Surfboard

Een surfboard van F-One
Een surfboard van F-One

De laatste jaren worden surfboards steeds populairder bij het kitesurfen.

Met name op spots met golven is dit een leuke aanvulling van je uitrusting.

De surfboards die voor het kitesurfen gebruikt worden zijn anders dan een regulier surfboard. Vaak zitten er op het surfboard die je gebruikt voor het kitesurfen bindingen (voetbanden). Hierdoor kun je ook springen met je surfboard.

 

Een surfboard kan ook worden gebruikt als tweede board voor lichtweer bijvoorbeeld. Door het drijfvermogen van een surfboard kan je met minder wind al kiten. 

 

Een surfboard heeft maar 1 kant waar je naartoe kan varen. Om de andere kant op te kunnen varen moet je wisselen van kant.

 

Advies nodig over een Surfboard? Neem dan gratis contact op.


Hydrofoil

Hydrofoil van F-One
Hydrofoil van F-One

Opkomend in het kitesurfen is het Hydrofoilen. Hydrofoilen is Hot. Sommige mensen beweren dat dit de toekomst is binnen het kitesurfen.

 

Doordat je alleen met de fin in het water komt genereer je veel minder weerstand dan met een Twintip of Surfboard. Hierdoor heb je veel minder wind nodig en kan je bijvoorbeeld al kitesurfen met 5 knopen. Hydrofoils zijn erg populair in combinatie met een Closed cell foil kite.

 

De hydrofoil is verkrijgbaar in een carbon versie maar ook aluminium. De prijs van een hydrofoil zonder board ligt rond de 1400 euro en kan oplopen tot 3000 euro.

 

Advies nodig over een Hydrofoil? Neem dan gratis contact op.

Ozone erkende kiteschool:



Deel Michaël's Kiteschool op social media:

email: contact@michaels-kiteschool.nl    telefoon: 06-83995791      KVK: 70406197          BTW: NNL002309620B11